Heureka Certifikace aneb Co potřebuji vědět, abych při testu uspěl

Krystian Szynder

Už v březnu rozběhne Heureka další kolo certifikačních testů, které potvrdí vaše znalosti v oblasti správy Heureky. Co čekat od certifikačního testu, a co vám přinese školení, které testům předchází, nám řekla školitelka a autorka certifikačních testů Heureky Petra Mikulášková. Čtyři členové našeho BiddingTools týmu, úspěšní certifikovaní, vám navíc prozradí, na co si dát u testů pozor.

Pro koho má Heureka Certifikát smysl?

Primárně se certifikačních testů účastní hlavně markeťáci, kteří spravují účty na Heurece svým klientům z řad e-shopů. Certifikátem si tak zvyšují svou odbornost a kredibilitu v očích svých klientů.

„Když jsme projekt Certifikace před rokem spouštěli, chtěli jsme dát e-shopům možnost vybírat si z kvalitních a prověřených odborníků, kteří jim pomohou s napojením na Heureku. Jsem rád, že se nám to povedlo,“ vysvětluje Tomáš Braverman, výkonný ředitel Heureka.cz/sk.

Certifikát však není určen pouze pro markeťáky na volné noze. „Samozřejmě certifikát mohou získat i e-shopaři, kteří si inzerci upravují sami nebo mají interní tým, který se jim o Heureku stará,“ dodává Petra Mikulášková.

Zvládnu test bez přípravného kurzu?

Abyste získali certifikát, musíte udělat test na více jak 80 %. Každému certifikačnímu testu předchází celodenní školení, které má uchazeče o certifikát na test připravit. Školení sice není povinné, ale může vám podstatnou měrou pomoci při přípravě na samotný test. Podle Petry Mikuláškové se tam dozvíte mnohem více věcí a mnohem hlouběji, než třeba na Heureka Roadshow.

„Stojí za to zúčastnit se školení. Je totiž koncipováno tak, abyste byli na různé chytáky v testu připraveni,“ hodnotí kurz Šárka Petříková, produktová manažerka BiddingTools a nejúspěšnější účastník testu s historicky největším počtem získaných bodů.

„Ve své podstatě test není těžký, týká se všech oblastí služeb, které Heureka nabízí, ale objevují se tam leckdy otázky, které by účastník nepovažoval za podstatné vědět z hlavy a na těch pak může pohořet,“ dodává Šárka. Potvrzují to i výsledky posledních certifikací. Z 67 účastníků, kteří naposledy k testu přistoupili, jich nakonec uspělo pouze 20. „Obtížnost je samozřejmě vyšší. Kdyby to bylo jednoduché, tak pak by test postrádal význam,“ hodnotí certifikační test Mikulášková.

A co vám certifikát přinese?

Za prvé nové pracovní příležitosti, protože se na vás jako na Heureka specialistu začnou s prosbou o pomoc obracet nejrůznější e-shopy. Za druhé přednostní přístup k novinkám na Heurece a bleskovou podporu při řešení jakýchkoliv problémů spojených s inzercí. Jasně, nikdy nebudete vědět všechno, protože „O Heurece nemůže nikdy nikdo vědět všechno. Každý prodejní segment je jiný. Nicméně specialista by měl mít přehled o všem, co se s inzercí pojí a měl by umět poradit tomu, komu inzerci spravuje.“ shrnuje přínos certifikátu Petra Mikulášková.

3 otázky pro 4 Heureka specialisty z řad BiddingTools

Jak bys zhodnotil obtížnost testu?

Michal: Test není jednoduchý, ale pokud člověk v adminu Heureky pracuje denně, tak by ho měl být schopen úspěšně absolvovat. Test však obsahuje i dost věcí, které člověk nevyužívá na denní bázi a na tyto otázky je třeba si dat pozor.
Šárka: Ve své podstatě test není těžký, týká se všech oblastí služeb, které Heureka nabízí, ale objevují se tam leckdy otázky, které by účastník nepovažoval za podstatné vědět z hlavy a na těch pak může bohužel pohořet.
Tom: Obtížnost mi přišla adekvátní. Je fajn, že jsou nastavena přísnější měřítka. Certifikát má potom větší váhu.
Honza: Test nebyl těžký. Byl akorát v některých věcech dle mého názoru zavádějící (dvouznačné odpovědi, o některých věcech by se dalo diskutovat…).

Co jsi při přípravě podcenil?

Michal: Podcenil jsem rozdíly a podobnosti ve srovnání se Zboží.cz. U některých otázek jsem odpověděl nesprávně, protože jsem nebyl schopen si vzpomenout, co se používá u Heureky, a co u Zboží.
Šárka: Přípravu jsem se snažila nepodcenit, což se mi nakonec vyplatilo.
Tom: Nic, s čistým svědomím prohlašuji, že jsem se připravil svědomitě.
Honza: Asi nic. Nepřipravoval bych se jinak než teď.

Co bys doporučil uchazečům v dalším kole?

Michal: Jít na přípravný kurz. Absolvování přípravného kurzu výrazně zvyšuje šance na úspěšné získání certifikátu.
Šárka: Zúčastnit se školení. Ti, kdo se nezúčastní, mohou být překvapeni “chytáky” a zdánlivě nepodstatnými otázkami.
Tom: Absolvovat přípravný kurz a naučit se fakt všechno, protože dle Murphyho zákona se na testu objeví především ty věci, které se při učení zdají jako nepodstatné.
Honza: Jít na kurz nebo si sehnat materiály od někoho, kdo na školení byl. Test samotný je totiž sestaven ze „špeků“, které se probírají v něm.

My děkujeme Petře za rozhovor. A co vy? Chystáte se na další kolo certifikačních testů? Nejbližší termín pro Prahu a Brno je vypsaný na březen 2017.
Heureka.cz/sk Rozhovory

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě