Novinky na Zboží.cz: Nový detail produktu, ceny dopravy a certifikace agentur

Šárka Dzidová

Na brněnské červnové NEkonferenci jsme se od managera Zboží.cz, Milana Šmída dozvěděli, jaké novinky pro e-shopy chystají a také některé bližší informace k připravovaným změnám na Zboží.cz, se kterými jsme vás již seznamovali. Co tedy plánuje Zboží.cz za změny?

Ceny dopravy a výdejní místa

Jak již Zboží.cz informovalo na svém blogu, nově přibyla na Zboží.cz možnost zasílat přes XML feed ceny za dopravu a vyzvednutí ve výdejních místech pro jednotlivé produkty. Ve feedech můžete ceny doprav zasílat již nyní, u vašich nabídek ve srovnávači se však zobrazí až 9. července.

Doporučujeme si již nyní všechno s předstihem nachystat.  Buďte na nasazení, které proběhne zhruba za 3 týdny, dostatečně připraveni, a využijte počáteční konkurenční výhody. Je totiž pravděpodobné, že mnoho e-shopů a potažmo vašich konkurentů den nasazení propásne a možnosti dopravy si k datu spuštění nestihnout nastavit, což je znevýhodní.

V jaké podobě informace o dopravě v XML feedu zasílat? Přibyl nový element DELIVERY, který má vnořené značky DELIVERY_ID (název dopravce/výdejního místa), DELIVERY_PRICE (cena s DPH při platbě předem) a DELIVERY_PRICE_COD (cena s DPH při platbě dobírkou). Ve feedu to potom u konkrétního produktu bude vypadat třeba takto:

<DELIVERY>

<DELIVERY_ID> CESKA_POSTA </DELIVERY_ID>

<DELIVERY_PRICE> 76 </DELIVERY_PRICE>

<DELIVERY_PRICE_COD> 105 </DELIVERY_PRICE_COD>

</DELIVERY>

                                                 

                                                  Zdroj: Zboží.cz, Podporovaní dopravci a výdejní místa

Ačkoliv se ceny doprav ještě nezobrazují, můžete si je přednastavit také přímo v administraci Zboží.cz, kde máte možnost nastavit si preferenci tahání cen doprav, buď z XML feedu nebo z administrace.

Zdroj: Zboží.cz, Nastavení cen doprav v administraci

EXTRA_MESSAGE

Změny v cenách doprav se dotknout také elementu EXTRA_MESSAGE. S oficiálním spuštěním zobrazování konkrétních cen doprav ve Zboží.cz jeho některé hodnoty zaniknou, jelikož už nebudou potřeba. Konkrétně se jedná o hodnoty free_delivery a free_store_pickup.

Některé stávající hodnoty budou naopak rozšířeny. K EXTRA_MESSAGE: free gift, free accessories, voucher můžete připojit konkrétní textovou informaci o jaký konkrétní dárek/příslušenství se jedná. A to pomocí nových elementů:

– FREE_GIFT_TEXT

– FREE_ACCESSORIES_TEXT

– VOUCHER_TEXT

K dispozici pro to máte 160 znaků a maximální četnost u jednoho produktu je 1x. Podmínkou pro zobrazení konkrétního textu je příslušná EXTRA_MESSAGE u produktu ve feedu.

V praxi to vypadá takto:

<EXTRA_MESSAGE>free_gift</EXTRA_MESSAGE>

<FREE_GIFT_TEXT>tvrzené sklo na display</FREE_GIFT_TEXT>

Rozšíření EXTRA_MESSAGE o konkrétní text je volitelné. I nadále můžete zasílat jen obecnou informaci, že nabízíte k produktu dárek/příslušenství/voucher zdarma. Nadále také platí, že na detailu produktu se zobrazuje maximálně jedna EXTRA_MESSAGE, v samostatných nabídkách potom až dvě EXTRA_MESSAGE.

Novinkou je také to, že nyní sami řídíte prioritu zobrazení konkrétní EXTRA_MESSAGE u produktu a to tím, v jakém pořadí EXTRA_MESSAGE uvádíte u produktu ve feedu. V případě, že zasíláte u jednotlivých produktů více hodnot EXTRA_MESSAGE, zamyslete se, v jakém pořadí je chcete zobrazovat a podle toho upravte jejich řazení ve feedu.

Nový detail produktu

S novou možností uvádění cen doprav a výdejních míst se bude měnit také detail produktu. Připraveno je více návrhů. Na to, jak bude nový detail produktu finálně vypadat, si budeme muset počkat do 9. července.

Každopádně u konkrétních nabídek přibude informace o ceně dopravy a výdejních místech, které půjde rozkliknout. Na mapě výdejních míst se preferovaně zobrazí vlastní pobočky e-shopu.

 

 Zdroj: Zboží.cz, Detail produktu – zobrazení cen doprav u nabídky e-shopu

 

 Zdroj: Zboží.cz, Detail produktu – zobrazení výdejních míst u nabídky e-shopu

Certifikace agentur

Seznam.cz se stále více věnuje zkvalitnění spolupráce s agenturami a Zboží.cz není výjimkou. Připravuje se koncept pro získání titulu Ověřené agentury. Ty největší a nejlepší se dokonce mohou stát Certifikovanou agenturou, získají tak maximální podporu ze strany Zboží.cz, pravidelná školení a přístup k novinkám. Certifikace se plánuje koncem léta. Konkrétnější informace k certifikaci pro Zboží.cz se v následujících týdnech objeví na webu Seznamproagetury.cz. O ověření své agentury můžete ale na tomto webu požádat již dnes.

Zdroj: Zboží.cz

Spolupráce s bidovacími nástroji

Přínos bidovacích nástrojů a služeb pro e-shopy hodnotí Zboží.cz  pozitivně. Proto připravuje speciální microsite věnovanou čistě bidovacím nástrojům. V nápovědě na ni můžete narazit v průběhu června.

Spolupráce s e-shopovými řešeními

Zboží.cz nadále rozvíjí spolupráci a partnerství s externími subjekty, mezi které se řadí
 i e-shopová řešení. Tým srovnávače postupně vytváří pro uživatele jednotlivých e-shopových řešení podrobné návody, (dostupné ke stažení), jak nastavit konkrétní doporučení od Zboží.cz v jednotlivých systémech.

Zdroj: Zboží.cz

Nový produktový detail, zavedení certifikačního programu a prohlubování spolupráce s externímu subjekty.  I tak by se daly shrnout zásadní novinky na Zboží.cz. Změn je požehnaně a za nás jde rozhodně o krok kupředu. Jde vidět, že Zboží.cz na sobě neustále pracuje a my se těšíme na další spolupráci! Co na změny říkáte vy?

Zboží.cz

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě