Padá vám na srovnávačích obrat? Nemusí

Šárka Dzidová

Padáte meziročně na Heurece či Zboží.cz? Myslíte si, že s tím nejde nic udělat? Pak byste rozhodně měli pokračovat ve čtení, protože jsme se rozhodli sesumírovat a zveřejnit meziroční výsledky e-shopů pod správou BiddingTools, které vás přesvědčí o opaku.

Sběr dat

Informace pro meziroční srovnání jsme získali od 84 e-shopů, které v roce 2017 běžely na Heurece.cz a Zboží.cz pod taktovkou BiddingTools. Podmínkou pro zařazení e-shopu do výběrového vzorku bylo fungující měření konverzí ve sledovaných obdobích. Data jsme čerpali přímo z rozhraní zbožových srovnávačů. Takže, jak se v globálu dařilo našim e-shopům?

Meziroční srovnání

Tabulka zachycuje meziroční srovnání metrik za období roku 2017, kdy e-shopy využívaly automatické bidování a další služby BiddingTools v porovnání se stejným obdobím roku 2016.

Meziroční srovnání – 2017 vs. 2016

Meziroční vývoj na Heurece byl celkově pozitivní. Návštěvy vzrostly o 7 %, konverzní poměr stoupl o slušných 23 % a obrat dokonce o 26 %. To vše se snížením nákladovosti (PNO) takřka o 12 %.

Zboží.cz obecně trochu bojuje s poklesem návštěvnosti. Návštěvnost totiž přímo ovlivňuje počet uživatelů vyhledávání na Seznam.cz. Část trafficu Zboží.cz je navíc odváděná Sklikem přes produktovou reklamu. V dubnu roku 2017 Zboží.cz také změnilo produktový detail, řazení e-shopů a systém bidování na produktovém detailu. Návštěvníci Zboží.cz nyní do e-shopu přicházejí více z produktového detailu, než z vyhledávání. Obecně se snížil počet návštěv ze Zboží.cz, ale podstatně se zvýšila jejich relevantnost/konverznost. To vše se projevilo také ve výsledcích našich klientů.  

Na Zboží.cz u našich klientů meziročně poklesly návštěvy o přibližně 15 %, přivedená návštěvnost však byla výrazně konverznější (+ 35 %). Výrazně vzrostla také průměrná hodnota objednávky (+28 %) a obrat dokonce stoupl o 47 %. Podíl nákladů na obratu u Zboží také ukazuje správný vývoj. Klesl totiž o celých 19 %.

Heureka vs. Zboží

Jaký podíl návštěvnosti, objednávek a obratu generovaly našim e-shopům jednotlivé srovnávače? A jaký podíl nákladů do srovnávačů investovali? Srovnali jsme e-shopy, které inzerovali na obou srovnávačích za druhé pololetí roku 2017.

Heureka.cz přivedla e-shopům poměrově 62 % návštěv, Zboží.cz pak 38 % návštěv.

Na přivedenou návštěvnost bylo nutné investovat 66 % nákladů do Heureky.cz a 34 % nákladů do Zboží.cz. Jak je vidět, návštěvy přivedené ze Zboží.cz jsou o něco levnější než návštěvy z Heureky.

pripadovastudie_biddingtools1

Heureka.cz má o něco vyšší konverzní poměr než Zboží.cz, to dokazuje také počet objednávek, který e-shopům tyto srovnávače generují. V případě Heureky.cz jde o 69 % všech objednávek z těchto dvou srovnávačů. Zboží.cz vygenerovalo 31 % objednávek.

A jak jsou na tom srovnávače z hlediska generování obratu? Heureka.cz přivedla e-shopům 75 % obratu, kdežto Zboží.cz 25 %. Je to dáno také tím, že ze Zboží.cz chodí objednávky v menší hodnotě než z Heureky.

pripadovastudie_biddingtools2

Závěr

Heureka a Zboží.cz jsou dva největší české srovnávače zboží a jak jde vidět na našich datech, stále se vyplatí do nich investovat.

Zaměřte se na efektivní celkovou optimalizaci těchto kanálů. Pomůžou vám v tom automatické nástroje, které šetří čas a dosahují mnohem vyšší efektivity než ruční práce.

Doporučujeme vám využít nástroje na optimalizaci feedů a nástroje a služby, které se zabývají automatizací bidování. Jedině nastavením vhodné ceny za proklik na míru každému produktu dosáhnete požadované efektivity a vyrovnáte se vaší konkurenci.

 

My jsme s výkonem námi spravovaných zbožákových účtů spokojení. A spokojení jsou i naši klienti. A co vy? Chcete taky pomoci se správou inzerce na srovnávačích zboží? Neváhejte se na nás obrátit.

Bidding BiddingTools Případové studie

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě