PŘÍPADOVKA: Jak agentury BiddingTools a Performics pro e-shop TPD.sk zvedaly obrat na Heureka.sk

Adéla Mrázková

„Na zbožácích NEZASPĚTE!“, radí Marek Neufus, správce kampaní na porovnávačích zboží v agentuře Performics. Jako správný senior specialista včas odhadl potenciál automatizovaného biddingu a rozhodl se ho s námi vyzkoušet. A spolupráce přináší ovoce. E-shop TPD.sk, který má agentura Performics ve správě, je toho důkazem. Meziroční nárůst obratu o 108 % a pokles PNO o polovinu mluví za vše.


Agentura Performics

Performics patří mezi naše významné partnery. Pomáháme jim se správou velkých klientských e-shopů.

Pro e-shop TPD.sk zastřešuje agentura Performics výkonnostní marketing. Konkrétně se starají o správu reklam ve vyhledávání a programatický nákup reklamy (bannerová reklama, video reklama). V neposlední řadě spravují cenové porovnávače a právě bidování na nich svěřili do našich rukou.

Tato případová studie zachycuje období od 1. 4. 2017 do 31. 10. 2017 (s BiddingTools) a porovnává ho se stejným časovým úsekem roku minulého, tedy ještě dlouho před implementací nástroje BiddingTools.

O e-shopu aneb 26 let na trhu

Jaké měl e-shop TPD.sk začátky? První menší obchod otevřeli zakladatelé už v dubnu 1991 v Bratislavě pod názvem TPD (zkratka spojení „Tovar pre domácnosť“) a postupem času se stali lídry na slovenském trhu. V roce 2004 vstoupili do maloobchodní sítě Euronics, která sdružuje více než 9 400 elektroprodejen po celé Evropě.

Slabá místa ruční správy zbožových porovnávačů

Ihned po převzetí Heureky e-shopu TPD.sk do správy, rozpoznali v Performicsu 3 základní oblasti, které nabízely prostor pro realizaci růstu výkonu.

„První z nich byla citelná rezerva ve spárovanosti produktů. Párování produktů provádíme v pravidelných intervalech, přičemž priorita je věnována produktům oblíbeným a hodnotným. Díky těmto úkonům se nám souvisle daří navyšovat podíl spárovaných produktů“, popisuje kroky agentury Performics Marek Neufus.

„Druhou ze zmíněných oblastí byla obsahová část XML feedu. Za pomoci důkladných auditů jsme identifikovali řadu kritických míst XML feedu, které jsme následně ošetřili. Obsah XML feedu monitorujeme i nadále, abychom dokázali potřebnou kvalitu obsahu XML feedu zachovat. Třetí, avšak velmi významnou oblastí, byl prostor v biddingu. Bidding byl nastaven prostřednictvím administračního rozhraní Heureky a to staticky na úrovni kategorií. Zde bylo patrné, že implementace vhodné strategie automatického biddingu dokáže celý proces zefektivnit,“ uzavírá výčet prvotních úprav Neufus.

Bod zlomu aneb Pojďme vyzkoušet autobidding

Elektronika je vysoce konkurenční obor a náklady na inzerci stoupají tak vysoko, že by se kdekomu mohly protočit panenky. Reklamu na zbožových srovnávačích je proto třeba řídit velice opatrně a střízlivě. Navíc manuální bidding, v případě e-shopu TPD.sk pouze na úrovni kategorie v rozhraní, je obzvlášť při větším počtu produktů jednoduše neudržitelný.

S cílem maximalizace tržeb navázala agentura Performics spolupráci s naší službou BiddingTools. Bidding na Heurece.sk jsme po dohodě spustili na konci března 2017. Performics kromě automatického bidování začal využívat také naší další službu – Audit XML feedu (XML audit).


Zadání pro bidding bylo prosté:

1. Zachovat a nepřekročit stávající 3% hladinu PNO

2. Maximalizovat tržby


Výsledek implementace autobiddingu

Automatizovaný bidding byl úspěšný a přinesl optimální výsledky. Trvalo odhadem týden, než se nastavení usadilo, a než jsme našli nejlepší možnou strategii biddingu. Kýžený efekt nárůstu objednávek a zisku se však díky blízké spolupráci a komunikaci s agenturou dostavil velice brzo. 

                 HEUREKA.SK – MEZIROČNÍ SROVNÁNÍ: 1. 4.-31. 10. 2016 vs. 1. 4.-31. 10. 2017

  návštěvy CPC náklady objednávky konv.  poměr prům.  obj. obrat PNO
Srovnání +3.97% +7.14% +11.58% +137.46% +128.72% -12.36% +108.12% -46.48%

„S BiddingTools úzce spolupracujeme u řady dalších klientů a tak jsme si byli dobře vědomi, co od služby můžeme očekávat. Nutno zmínit, že bezprostředně po implementaci nástroje jsme zaznamenali krátkodobý, byť viditelný pokles obratu z Heureky. Nicméně i na tuto variantu jsme byli připraveni, proto jsme společně v pravidelných cyklech nastavenou strategii konzultovali a to do té doby, dokud se podařilo nalézt tu vhodnou, díky které klientovi investice do Heureky zúročujeme mnohem lépe, než tomu bylo před implementací služby,“ říká o autobiddingu Neufus.

Přínos automatizovaného biddingu se přitom nemusí týkat pouze nárůstu zisku a snížení nákladů. Nepochybně výrazným přínosem automatizace je také úspora času. Odpadne vám značná část ručního kolotoče nastavování, kontrolování, přenastavování, takže díky spolupráci s BiddingTools ušetříte hodiny týdně monotonních procesů. „Nutno podotknout, že tato spolupráce je dosud úspěšná,“ hodnotí služby BiddingTools Marek Neufus.

Co o autobiddingu říká klient

„Heureka je vysoce dynamické a především konkurenční prostředí. Prorazit v něm je velmi náročné. Kdo chce v tomto prostředí uspět, nezbývá mu nic jiného než nasadit automatický bidding. Manuální bididing je obzvlášť při větším počtu produktů jednoduše neudržitelný. Buďte si jisti, že Vaše konkurence automatický bidding již používá. Nezaspěte!“  – Marek Neufus, Performics

Automatický bidding dokáže s vaší inzercí na srovnávačích dělat divy. Chcete automatiku vyzkoušet nebo nejste spokojeni u jiné agentury? My máme testování nástroje na 14 dní zdarma. Tak proč to nezkusit? Přihlaste se a bidujte.

Heureka.cz/sk Případové studie

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě