ShopCamp 2016

Adéla Mrázková

 

22 přednášek, 8 workshopů, 1 den. Shlédnout všechno se prostě a jednoduše nedalo. Proto přinášíme souhrn toho nejzajímavějšího pro váš on-line byznys.

Trochu jako na školní výlet jsme se v pátek 16. září vydali v početné skupině do pražských Dejvic na další ročník jednodenního happeningu pro všechny e-commerce nadšence ShopCamp, pořádaný firmami ShopSys a Shoptet. Klobouk dolů organizátorům @matejkaposvary a @smolikuba, jsou jak mladí a krásní, tak velice schopní. Byl to náš úplně první ročník a očekávání byla obrovská, však taky letos bylo prvních 100 míst rozebráno za 9 sekund. Na Fakultě architektury ČVUT jsme se pak ve dvou přednáškových sálech (spíše v jednom s atraktivnější přednáškou) mačkali v 600 lidech.

22 přednášek, 8 workshopů, 1 den.

Shlédnout všechno se prostě a jednoduše nedalo. Proto přinášíme souhrn toho nejzajímavějšího. Organizátoři navíc slíbili, že všechny přednášky nahrají na YouTube kanál, takže pokud vám některá prezentace unikla, můžete si je brzy přehrávat do nekonečna.

Tomáš Braverman – Heureka.cz – E-commerce 2016

Jak je již tradicí na ShopCampu, generální ředitel Heureky @tomas_braverman opět odprezentoval aktuální statistiky a trendy e-commerce 2016 za hlavní segmenty světa on-line nakupování. Kdo jiný by měl taky konferenci otevírat, že?

Co jste se dozvěděli? Podle Heureky poprvé v historii tuzemského internetového nakupování mírně klesl počet e-shopů o jedno procento na 36 800 firem. Důvodem úbytku však není méně nových e-shopů, ale množství obchodů zkrachovalých. Podíl e-commerce na celkovém retailu v roce 2016 stále roste – očekává se, že na 7,9 %, bez segmentu jídla dokonce na 14,9 %.

Matez Jindra – 10 tipů, jak může e-shop budovat svou značku

Skvělá přednáška. Konzultant značky Lovebrand @matez_jindra nás utvrdil v tom, že budování značky může být pořádná švanda a obvykle se zapomíná na ty nejzákladnější věci. Podle jeho slov už jen to, že jste milí na zákazníky, je v Čechách stále velká konkurenční výhoda. 🙂

Jakub Čižmař – 6 jednoduchých akčních kroků k efektivnímu e-mail marketingu

@jakubcizmar nás bavil, baví a ještě bavit bude. Minimalizoval množství obecné teorie a ukázal konkrétní kroky, které nakopnou váš e-mail marketing.

Jakub radí:

  • Začněte u základů. Opravte si hlavně transakční e-maily a uvítací e-maily po přihlášení k odběru.
  • Obsah, obsah, obsah. Témata získáte na zákaznické podpoře, v e-mailech, od zákazníků, od partnerů, přátel apod…
  • Pozornost patří komunikaci jak před, tak po prodeji. Co ovlivňuje rozhodnutí zákazníka? Co mu pomůže po nákupu?
  • Nevytahujte všechny triumfy z rukávu naráz, ale nabalujte – vytvářejte jednu sérii e-mailů po druhé.
  • Vánoce jsou za dveřmi, čas se krátí. Začněte pracovat na vánoční prodejní strategii už teď!
  • Rozesmějte své odběratele. Posílejte jim takové e-maily, které udělají jejich život lepším.

Jak Kvasnička – Inovace a novinky na českých i zahraničních e-shopech

Prezentace @Jan_Kvasnicka si drží vysoký standard. Tentokráte přinesl Honza přehled inovací, které našel jak na tuzemských webech, tak v zahraničí.

Honza zmínil:

  • Poslední hledání – Zjistěte, jak se u vás zákazníci chovají. Vyhledávají opakovaně stejné fráze a poté dojdou až ke konverzi nebo ne?
  • Velké našeptávače vyhledávání – Novinka, která je k vidění zatím pouze v zahraničí, ale je otázka času, kdy dorazí i k nám.
  • Prezentace produktu na těle – Například reálná fotka hodinek na lidské ruce dokáže ovlivnit rozhodovací proces a konverzní poměr e-shopu.

Další novinky naleznete u Honzy na blogu i s odkazy na průkopnické weby, které již tyto novinky nasadily on-line.

Skvělý tip od Honzy na závěr – jednou měsíčně projděte e-shopy konkurentů a top hráčů na trhu. Jedině tak budete mít přehled o tom, jak se daná oblast e-commerce vyvíjí a jaké jsou nové možnosti.

Pavel Ungr – Jak SE Odnaučit spouštět weby bez SEO kontroly

@PavelUngr se s tím nemazlil a rovnou vypíchnul seznam konkrétních bodů, které jako e-shopisti (nejenom) musíte zkontrolovat před spuštěním nebo redesignem vašeho webu. Slibuje, že pokud tak neučiníte, klepne pepka napřed vyhledávače a po určité době i vás. Mrkněte na prezentaci.

A jak se nám to líbilo?

Trochu nás otrávila nekonečná fronta u registrace a chybějící pauzy mezi jednotlivými přednáškami. „Zhejtovat“ by se daly i webové stránky s dost nepřehlednou navigací.

Obecně však převládala samá pozitiva. Špičková organizace, nabitý program a nové kontakty. Ale co si budeme povídat, stejně byl pro všechny nejlepším zážitkem chutný catering a hlavně čokoládová buchtička a lá brownies!

A jak letošní ročník ShopCampu chutnal vám? Už jste ho podpořili na Twitteru? #shopcampcz

 

BiddingTools

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě