ShopRoku 2016 – vítěze poznáme v březnu

Adéla Mrázková

 

Od 1. prosince 2016 se české a slovenské e-shopy mohly registrovat do 8. ročníku soutěže o nejlepší e-shopy. Hlasování je v plném proudu a jako v minulých letech se i letos bude udělovat Cena kvality, Cena popularity a Cena Heureky. Pro nás v BiddingTools je letos cena Heureky výjimečná ještě z jiného důvodu.

Heureka v březnu 2017 vyhlásí nejkvalitnější, nejpopulárnější a nejzajímavější e-shop roku 2016. Slavnostnímu galavečeru předchází veřejné hlasování, které aktuálně probíhá na Heureka.cz. O co vlastně jde, kdo má šanci na výhru, a jaký bude letošní ročník, jsme se ptali Jana Kriegela, šéfa podpory pro e-shopy i zákazníky v Heurece. Právě na jeho oddělení se celá akce „peče“.

Cena popularity

O Ceně popularity tradičně rozhodují internetoví uživatelé pomocí jednoduchého formuláře. Hlasuje se od 1. 12. 2016 do 28. 2. 2017 a vyhlášen bude jeden absolutní vítěz s největším počtem hlasů a devět finalistů. K dispozici jsou bannery, kterými můžete o soutěži své zákazníky informovat.

Cena kvality

Hlasování se účastní všichni zákazníci, kteří v roce 2016 nakoupili a poté ohodnotili spokojenost s nákupem přes dotazník spokojenosti ve službě Ověřeno zákazníky. Hlavní hodnotící kritéria pro získání ocenění jsou dodací doba, procento doporučujících zákazníků, komunikace obchodu, přehlednost webových stránek a taky počet hodnocení. „Bez čeho to ale v Ceně kvality určitě nepůjde, je účast v programu Ověřeno zákazníky a přítomnost certifikátu – modrého anebo ještě lépe zlatého,“ dodává Jan Kriegel.

Vyhlášeni budou finalisté a vítězové jednotlivých podkategorií. Letos měly e-shopy opět možnost zvolit si správnou kategorii, ve které se chtějí o cenu ucházet. Z těchto vítězů/finalistů vzniknou v jednotlivých hlavních kategoriích dva finalisté a jeden vítěz. Cenu obdrží vždy vítěz hlavní kategorie. Na závěr Heureka vyhlásí ze 13 vítězů hlavních kategorií absolutního vítěze Ceny kvality.

Cena Heureky

O vítězi a dvou finalistech v této kategorii rozhoduje každoročně odborná porota. „I letos jsme se snažili porotu poskládat z osobností ze světa české e-commerce, které český internet znají dlouho a dobře, a které zároveň online trh baví,“ vysvětluje Jan Kriegel. Cena Heureky má odměnit ty e-shopy, které přispívají k sociální integraci, stojí za nimi zajímavý příběh nebo jsou něčím výjimečné.

Letošní ročník je pro nás o to významnější, že v odborné porotě zasedne odborník z našich řad, naše produktová manažerka Šárka Petříková. Šárka ladí náš nástroj BiddingTools k naprosté spokojenosti klientů a radí e-shopům, jak vytěžit ze zbožových srovnávačů maximum.

Kromě Šárky o Ceně Heureky letos rozhodnou Tomáš Braverman (Heureka), Jan Vetyška (APEK), Ján Simkanič (Internet Info), Pavlína Louženská (ZOOT), Tomáš Čupr (Rohlík), Tomáš Vyhnálek (Člověk v tísni, loňský vítěz Ceny Heureky), Marie Chytilová (Slevomat) a Ondřej Raška (MITON).

Vyhlášení výsledků

Kdy se bude galavečer konat, a jak bude probíhat, zatím není známo. Víme jen, že slavnostní vyhlášení výsledků proběhne ve Foru Karlín v březnu tohoto roku. Zbytek informací si pořadatelé stále nechávají pro sebe. „Zatím nemůžeme prozradit nic víc než to, že se večer ponese v úúúplně jiném duchu, a že to opět bude pecka,“ odpovídá Kriegel. A aby to čekání na další zprávy rychleji utíkalo, podívejte se na ty nejlepší momenty z loňského galavečeru ShopRoku 2015 zachycené na fotkách a videu.

Cena pro vítěze

Odměnou pro vítěze jednotlivých kategorii není jen soška, na kterou se bude doma nebo v kanceláři prášit. Hlavní výhrou je možnost využívat logo vítěze ShopRoku pro svou marketingovou komunikaci.

Jan Kriegel z Heureky uvádí, že „s logy vítězů a finalistů následně pracuje 63 až 67 % e-shopů (Cena kvality, Cena popularity). Využívají ho kromě označení na webu i k další komunikaci k zákazníkovi, například v televizních kampaních atd.“ A i když nejsou k dispozici konkrétní čísla, má logo vítěze výrazný vliv na důvěryhodnost e-shopu a v konečném důsledku i na jeho obchodní výsledky.

Jan také doplňuje, že „šanci na vítězství mají i menší hráči na trhu. Pokud jsou e-shopy opravdu kvalitní, tak na velikosti nezáleží. Vliv počtu recenzí při rozhodování o Ceně Kvality je velmi minoritní. A pro malé a originální e-shopy, které by třeba neměly šanci, je tu právě Cena Heureky – pro e-shopy se zajímavým příběhem, přesahem. Prostě pro originální nápady, které může navrhnout kdokoliv. Díky této ceně se může i maličký, ale zajímavý e-shop, dostat do podvědomí.“

Jak jste na tom vy? Jste letos v anketě přihlášení? Jak odhadujete svoje šance?

 

Heureka.cz/sk

Newsletter

KONTAKT

+420 800 77 99 77
PO – PÁ: 8:00 – 16:00

info@trayto.com

ADRESA

trayto a.s.
Janáčkova 3277/22a
702 00 Ostrava
Ukázat na mapě